Lees -en Kijktips

Kijktip:" Hoe ontstaat dyslexie"?

Vloeiend leren lezen en schrijven lijkt voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar dat is het eigenlijk niet. Zeker niet voor mensen met dyslexie. In dit college legt prof. dr. neurowetenschapper Milene Bonte (Maastricht University) uit waarom.

Klik op onderstaande link:

Hoe werken onderwijs en Jeugdhulp goed samen

Een goede samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp zorgt voor een veilige leeromgeving. Hierin kunnen jeugdigen zich sociaal en cognitief ontwikkelen. Helaas blijkt dat de samenwerking vaak nog onvoldoende op orde is. Hoe kan die versterkt worden? Uit Nederlandse en internationale literatuur, en uit gesprekken met experts, ouders en jeugdigen is kennis opgehaald over de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs.

De samenvatting van dit rapport leest u in de onderstaande link.

Rapport hoe werken onderwijs en jeugdhulp samen

 

Leestip: 7 goede vragen om te stellen tijdens het 10 minuten gesprek op school.

Bron: JM Ouders januari 2022

Veel scholen gebruiken tien minuten gesprekken om de voortgang van je kind op school te bespreken. Ongemakkelijk zit je op (te kleine) kinderstoeltjes tegenover de juf of meester. Nadat die haar zegje heeft gedaan mag jij vragen stellen. Maar wat wil je eigenlijk weten? Dit zijn goede vragen om te stellen tijdens zo’n tien minuten gesprek.

Tien minuten is erg kort en daarom is het inderdaad verstandig om dit gesprek als ouder goed voor te bereiden. Bedenk van te voren wat je wil vragen en praat met je kind over hoe het gaat op school. Dit voorkomt dat je straks geen idee hebt over wat je eigenlijk wil vragen of weten.

Leestip: ‘Kijk zonder vooroordelen naar je leerlingen’.

Bron:  juni 2022 PrimaOnderwijs.nl

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) lanceerde in april de zogenoemde kennisagenda, waarin vooruit wordt geblikt op de toekomst van het onderwijs. Een van de thema’s die daarin het verschil kan maken, is inclusief onderwijs.

Inclusief onderwijs is de volgende stap na passend Onderwijs. Passend onderwijs werd enkele jaren geleden ingevoerd om leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte in het regulier onderwijs te laten instromen, in plaats van in het speciaal onderwijs. Een evaluatie van het Passend onderwijs gaf 25 verbeterpunten, die input gaven voor Inclusief onderwijs. Neely Anne de Ronde-Davidse: ‘Ook publiceerde de Onderwijsraad al over inclusief onderwijs. Het is dus een trend in de strategie van de overheid.’

Leestip: Kinderen en jongeren richtlijnen zak -en kleedgeld

Bron: Nibud

Zakgeld en kleedgeld geven zijn dé manieren om je kind te leren omgaan met geld. Zo kunnen ze oefenen om uit te komen met een vast budget. Welk bedrag past bij welke leeftijd en wat zijn de spelregels?

Met zakgeld en kleedgeld leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee. Niet alles kan, je moet keuzes maken. Op = op.

 

Lees -en kijktip Pestweb

Op Pestweb.nl vindt iedereen tussen de 8 en 18 jaar informatie over pesten op school.  Je krijgt tips en adviezen om pesten tegen te gaan.