Ouder- en Jeugdsteunpunt

Deze pagina wordt na de zomervakantie 2023 gelanceerd.

Welkom op ons Ouder- en Jeugdsteunpunt. Op deze website vindt u informatie over het basis en voorgezet onderwijs in de Hoeksche Waard en hoe we extra ondersteuning voor leerlingen vormgeven. Ook vindt u hier informatie over Jeugdhulp en opvoedondersteuning in de Hoeksche Waard. We leggen begrippen uit, zoals wat is een Samenwerkingsverband. U vindt er informatie over onze scholen, zoals hoe je je kan aanmelden en wat uw rechten en plichten zijn. Kortom, u treft er alles aan wat de Hoeksche Waard te bieden heeft op het gebied van onderwijs en ondersteuning. Heeft u vragen, neem dan contact op met Judith Bison, via email: jbison@swv2804.nl 

Uitlegvideo passend onderwijs voor ouders

Ondersteuning vanuit de Hoeksche waard

Jong Hoeksche Waard

Je komt ons, de Jongerenwerkers van Jong Hoeksche Waard, tegen op straat, in de jongerencentra op het eiland en bij allerlei activiteiten die we met en voor jongeren organiseren. We zoeken je daar op, omdat we graag willen weten wie je bent, wat je bezighoudt, wat je (graag) doet en met welke vragen je rondloopt. Heb je bijvoorbeeld vragen over school, werk, relaties, drugs of alcohol? Dan kun je bij ons terecht. Mis je een bepaalde activiteit? Dan helpen we je die te organiseren. Met elkaar en voor elkaar.

Samen zorgen we zo voor een Hoeksche Waard waarin iedereen mee kan doen en kansen krijgt. We gaan daarbij uit van jouw kracht en mogelijkheden. Ons startpunt is altijd wat jij kunt, want talenten zijn er genoeg.

VO-school en ondersteuning voor dyslecten in de Hoeksche Waard 2022

Het woord dyslexie komt uit het Grieks en betekent moeite met woorden. Dit merk je aan het lezen en het spellen. Dat gaat bij iemand met dyslexie langzamer dan bij iemand zonder dyslexie. Vaak maak je ook meer fouten. Als je dyslexie hebt ben je net zo slim als andere kinderen, je hebt alleen meer tijd nodig om woorden snel te lezen en te spellen. Je moet er ook meer voor oefenen. Dat is niet fijn, maar oefenen is wél belangrijk, want dan merk je dat lezen en spellen makkelijker wordt!

In het schooljaar 2023-2024 wordt er op alle VO-scholen in de Hoeksche Waard dezelfde Kurzweil ondersteuning gegeven voor kinderen met dyslexie. Er is geen onderscheid meer tussen de scholen hierin.

 

Café Gezien Hoeksche Waard

Café GEZIeN HW heeft een motto: “ONTMOETEN EN VERBINDEN!” Alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen!

Café GEZIeN HW is een kennis- en ontmoetingscafé in de Hoeksche Waard georganiseerd door ouders en jeugdprofessionals voor ouders, opa’s en oma’s en verzorgers met een kind met of zonder zorgvraag. Café GEZIeN HW organiseert bijeenkomsten, die worden afgewisseld met inloop-momenten en met de aanwezigheid bij ‘Bakkie in de Buurt’ van Welzijn Hoeksche Waard. De bijeenkomsten hebben een thema en aan de hand van zo’n thema worden kennis, tips en ervaringen uitgewisseld.

Heeft u vragen of behoefte aan een gesprek met een ervaringsouder, dan kunt u via het e-mailadres info@cafegezienhw.nl of via Facebook Messenger  contact opnemen.

Ondersteuning vanuit Landelijke Instellingen

Bij onderstaande landelijke instellingen kan uw kind terecht voor vragen of voor een luisterend oor.

De Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Stel, je hebt een probleem met een organisatie, zoals je gemeente, een ministerie, jeugdzorg of politie. Omdat je vindt dat ze niet goed omgaan met jouw kinderrechten. Als je hierover contact met ons opneemt kunnen we je advies geven, met zo’n organisatie gaan praten of een onderzoek starten.

En als we zelf zien dat er in Nederland iets misgaat op het gebied van kinderrechten, dan komen we ook in actie. We geven bijvoorbeeld gevraagd en ongevraagd advies aan politici, en laten zien hoe wetten en regels kunnen worden gebruikt om kinderen en jongeren beter te beschermen. Bij elk advies houden we zo veel mogelijk rekening met wat kinderen en jongeren nodig hebben of belangrijk vinden.

Het maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt: Iedereen heeft rechten. Jij dus ook! Daarom zijn er wetten en regels die jou beschermen. De Kinderombudsman controleert of de overheid en andere organisaties in Nederland zich daar ook aan houden.

De Verenigde Naties hebben in 1989 het Kinderrechtenverdrag opgesteld. Bijna alle landen in de wereld hebben dit verdrag ondertekend. Ook Nederland. Hierin staan in 54 artikelen alle kinderrechten uit de wet beschreven.

Lees meer over De kinderombudsman en klik op onderstaande button.

De Kindertelefoon

Je mag elke dag over ALLES bellen met een van onze goed getrainde vrijwilligers. Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Bellen is gratis en anoniem: daarom hoef je niet je echte naam te zeggen en blijft het gesprek altijd tussen jou en De Kindertelefoon. In de video hieronder zie je hoe het werkt. Spreken we je gauw?

Elke dag voeren we ruim 1.000 gesprekken via telefoon en chat. Daarnaast heeft De Kindertelefoon een forum.

Bellen: De Kindertelefoon is bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0432. Als je belt, hoor je de stem van een vrijwilliger. Dat maakt het gesprek persoonlijker, maar het kan ook zijn dat je dat misschien spannend vindt. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur bereikbaar op 0800-0432. De kindertelefoon is voor kinderen van 8 tot 18 jaar.

Chatten: Misschien typ je liever óf vind je het fijn als niemand je kan horen thuis. Dan kun je ook chatten. Ook hoort de vrijwilliger aan de andere kant van de lijn het bijvoorbeeld niet als je moet huilen.

Forum: dat is dé plek op de website van De Kindertelefoon waar je bijvoorbeeld vragen en verhalen met leeftijdsgenoten kunnen delen. Het forum is er voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar. Je hoeft natuurlijk niet iets zelf te plaatsen of te reageren; je mag ook gewoon even rondkijken.

Supportlijn Alles Oke?

Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar.

Onze vrijwilligers zijn getraind om écht naar jou te luisteren, zonder oordeel. Je krijgt alle ruimte om je verhaal te doen. Als je dat wilt, denken ze ook met je mee hoe je weer een stap in de goede richting zet. Je hebt daarbij altijd zelf de regie.

Gaat het even niet zo lekker? Bel of chat met ons, want praten lucht op!

Voor iedereen van 18 tot 25 jaar.

 

Pestweb

Wil je meer weten over pesten? Bijvoorbeeld omdat je (online) pesten wilt stoppen? Of omdat je informatie zoekt voor een spreekbeurt of werkstuk? Wij zijn er voor je. Op Pestweb.nl vindt iedereen tussen de 8 en 18 jaar informatie over pesten op school.

Je krijgt tips en adviezen om pesten tegen te gaan. Je vind hier ook ervaringsverhalen. Je hebt altijd een keuze. Want jij bepaalt wat je wel/niet doet om het pesten tegen te gaan. Er is geen goede of slechte keuze. Wat je kiest, het moet bij jou passen. Vind je het spannend om meteen al actie te ondernemen? Eerst nog even niets doen is óók een keuze. Hoewel de kans dat het pesten stopt dan kleiner is, is het wel belangrijk om te weten dat jij beslist wanneer en wat je gaat doen. Bedenk wat jou zou kunnen helpen om toch actie te durven ondernemen.

Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Als je kind psychische problemen heeft komt er een hoop op je af. Waar vind je betrouwbare informatie over de klachten of diagnose van je kind? Waar kun je met zorgen en vragen terecht? En hoe pak je de zoektocht naar passende hulp aan? Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakt ouders online wegwijs met een nieuw aanbod. Met betrouwbare kennis, praktische handvatten en ervaringen van andere ouders. Gebaseerd op vragen en behoeften van ervaringsdeskundigen.