Volgende

Hoeveel schermtijd geef jij jouw kind?

— 14 juli, 2022

Bron: Marja Wouda: “wijzer over de basisschool”.

We leven in een tijd waarin het beeldscherm niet meer is weg te denken. Op je werk, in de winkel, op straat en thuis zijn beeldschermen simpelweg onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Ook het onderwijs is steeds meer gaan investeren in het gebruik van beeldschermen. Steeds vaker krijgen kinderen de lesstof via een tablet of laptop aangeboden. Met de komst van het thuisonderwijs kunnen we niet eens meer zonder.

Uren zit je kind soms achter het beeldscherm, waardoor je je wel eens afvraagt of dat nu wel zo verstandig is. Hoeveel schermtijd is goed voor je kind? En hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je hier samen goede afspraken over maakt? Je leest het in dit artikel.

Richtlijn schermtijd kind

Ook voor jouw kind geldt waarschijnlijk dat een beeldscherm hem niet vreemd is. Misschien speelt je kind er graag een spelletje op, kijkt hij graag naar filmpjes of wordt er door de leerkracht onderwijs aangeboden via het beeldscherm. Als ouder groei je daarin mee. Je hebt er tenslotte zelf ook mee te maken en bent intussen gewend aan het idee dat beeldschermen een onderdeel van ons dagelijks leven zijn. En eerlijk is eerlijk, soms is het ook even heel erg fijn dat je kind heerlijk achter een beeldscherm wegduikt. Jij kan dan mooi even ongestoord je eigen taken doen. Hoeveel schermtijd je kind krijgt bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er zijn geen wettelijke regels die je vertellen waar de grens ligt tussen gezond en schadelijk. Je zult dus zelf kritisch moeten nadenken hoeveel tijd jij vindt dat je kind achter het schermpje mag zitten. Wel kunnen we je in dit artikel een aantal richtlijnen aangeven. Zo weet je ongeveer hoeveel schermtijd redelijk is. Vooral voor heel jonge kinderen is het belangrijk dat ze niet te veel achter een scherm zitten. Zie onderstaande link klik hierop en je ziet per leeftijd de richtlijnen per leeftijd.

Schermtijd kind beperken

Misschien merk je dat je kind ongemerkt langer achter het beeldscherm zit dan je zou willen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je kind wat minder vaak achter dat scherm zit?

Opmerkingen als: “zou je niet eens buitenspelen?”, of “het is nu wel lang genoeg geweest”, helpen niet. Vaak komen er ellenlange discussies van of loop je uiteindelijk zuchtend weg. Laat maar, denk je dan, ik wil geen ruzie. Maar ondertussen merk je inwendig dat je liever zou zien dat je kind wat minder vaak achter het schermpje zit.

Hoe voorkom je dat dit een discussiepunt wordt tussen jou en je kind, waar je samen niet uitkomt? Hoe maak je goede afspraken met je kind, zodat de boze buien achterwege blijven? Hoe zorg je voor meer rust in huis en voor goede afspraken over de tijd die je kind achter het beeldscherm mag zitten? Hier volgen 5 tips:

Schermtijd kind instellen:

Als je merkt dat je kind het lastig vindt om zich aan de regels en afspraken te houden, heeft Google een handig hulpmiddel. Je kunt met de app ‘Google Family Link voor ouders’ huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet. Met deze app help je je kind op een verstandige manier om te gaan met zijn schermtijd. De app geeft je overzicht over de hoeveelheid tijd die je kind spendeert aan verschillende apps. Je kunt ook via meldingen apps goedkeuren of afkeuren. Bovendien kun je aankopen beheren en bepaalde apps voor je kind verbergen.

Als je de link aanklikt zie je de uitgebreide tips per leeftijd en hoe je de app Family link kan installeren voor Android en IPhone telefoons.

Meer informatie