13 april 2021

Mag ik het huiswerk van mijn kind maken?

Bron: nu.nl, 10 april 2021

Is je puber in blinde paniek en help jij hem eenmalig uit de brand met zijn huiswerk? Prima, vindt huiswerkcoach Ankie Remijn. Daarmee oogst je goodwill. „Helpen kan heus wel een keer, maar dan moet het wél een uitzondering blijven. Remijn wijst op de functie van huiswerk: oefenen met de stof die in de les wordt aangeboden. Daar is huiswerk voor bedoeld. In het leerproces is oefenen cruciaal om de stof goed te kunnen doorgronden.

Als het vaker gebeurt, kun je op een rustig moment een goed gesprek aangaan over timemanagement. Dat wil zeggen: huiswerk plannen en uitvoeren aan de hand van een papieren agenda. Voor de meeste leerlingen werkt dat heel goed.
„Veel leerlingen checken hun huiswerk op hun telefoon. Je checkt je huiswerk, maar je krijgt tegelijkertijd appjes binnen. Dat leidt af. Een papieren agenda koppelt je los van je telefoon en heeft als voordeel dat je in één oogopslag het huiswerk van de hele week ziet. Dan kun je gaan plannen en weet je precies wat je moet doen.”

Remijn merkt dat veel ouders worstelen met de vraag hoe zij hun kinderen het beste kunnen ondersteunen tijdens hun schooltijd. „Tijdens de puberteit maken jongeren een enorme ontwikkeling door. De kunst is om pubers te ondersteunen in hun tijdelijke tekortkomingen en te steunen in hun oneindige mogelijkheden.” Maar dat is nog niet zo eenvoudig, weet de coach. „Als ouder wil je niet zeuren, maar je puber wel zo goed mogelijk steunen.”

Hoe makkelijker kinderen met familie kunnen praten over hun zorgen, des te minder druk ze ervaren. „Maar dan moet je als ouder wél weten wat je kunt zeggen. Praten over je zorgen betekent niet dat een puber alleen verwijten krijgt over wat er niet goed gaat, maar vooral dat je samen constructief in gesprek blijft.”

De coach raadt ouders aan om het belang van het leerproces te benadrukken. „Veel pubers zien huiswerk als zinloze tijdsbesteding. Maar mijn ervaring is dat je leerlingen kunt motiveren door uit te leggen hoe leren werkt en de zin van huiswerk te duiden.”