7 januari 2021

Meer tijd voor jezelf? Laat kinderen dan met rust.

Bron: nu.nl, 23 december 2020

Uit onderzoek van verschillende Nederlandse universiteiten blijkt dat in coronatijd de vrije tijd van ouders sterk is afgenomen. Vooral moeders ervaren minder vrije tijd. „Zij nemen nog altijd meer zorgtaken op zich”, zegt socioloog Stefanie André van de Radboud Universiteit. Wil je meer tijd voor jezelf? Laat kinderen dan gewoon met rust.

Kinderen hebben zelf al de impuls om manieren van vermaak te zoeken, mits die niet lamgeslagen is, zegt orthopedagoog Louise Berkhout. Als kinderen worden verwend met aandacht, zullen ze die aandacht ook vragen. „Ouders vinden het vaak lastig om zich niet te bemoeien met het spelen, maar doe dit gewoon niet.” Wacht in plaats daarvan af tot je wordt uitgenodigd om mee te doen. Als een kind zichzelf niet kan vermaken ligt dat zelden aan het karakter, en vaak aan de opvoedstijl, zegt Berkhout.

Maar ook voor ouders die dit niet van jongs af aan hebben toegepast, is het nog niet te laat. Probeer daarin je eigen enthousiasme te gebruiken, adviseert Berkhout. „Als je zelf heel enthousiast bent over bijvoorbeeld tuinieren, kun je dit veel beter overbrengen.”
Weet je eenmaal hun interesse te wekken, dan gaan kinderen vervolgens hun eigen weg, is Berkhouts ervaring. „Of stuur ze naar buiten, om bijvoorbeeld een hoorspel te maken van natuurgeluiden. Verzin in ieder geval iets waar ze héél lang mee bezig zijn.”

Als een kind zich écht niet alleen kan vermaken, kun je de tijd waarin het zelf moet spelen opbouwen met een wekker, raadt orthopedagoog Mariëlle Beckers aan. Of geef het een moeilijke opdracht. „Zoals een fantasiedier op de Noordpool tekenen of samen een beginnetje maken aan een grote puzzel.” Óf leer je kinderen koken. „Zo kun je ze inzetten als jij het te druk hebt.” Een iPad is natuurlijk het makkelijkste middel, maar zichzelf vermaken of creatief denken leren kinderen hier echt niet van, zegt Beckers.

Maar wees ook weer niet te streng voor jezelf. „Als je er op vrijdagmiddag helemaal doorheen zit, al drie keer langs de coronateststraat bent geweest en ook nog moet werken, voel je dan niet schuldig als je de tv aanzet.” „Vrije tijd is ontzettend belangrijk voor ouders. Helaas zijn vooral moeders hier slecht in.”