7 december 2020

Zakgeld: hoeveel geef je?

Bron: nibud.nl

Zakgeld is voor je kind een goede manier om te oefenen voor later. Maar wanneer begin je met zakgeld? En welk bedrag past bij welke leeftijd?
Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Door zelf over zakgeld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee.

Ruim twee derde van de kinderen (69 procent) krijgt zakgeld op de basisschool, waarvan 59 procent dit op een vast moment krijgt (wekelijks of maandelijks) en 10 procent onregelmatig. Van de kinderen die zakgeld krijgen, krijgt 67 procent het zakgeld per week en 19 procent per maand.

Bijna driekwart van de ouders (71 procent) geeft het zakgeld contant; 21 procent maakt het over naar een bankrekening en 8 procent doet beiden: zowel contant als overmaken.
Het bedrag dat je geeft hangt af van:
– Hoeveel je zelf te besteden hebt
– Wat je kind van het zakgeld moet betalen

Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet je kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van je kind op een rij. Daarna kan je kijken hoeveel zakgeld genoeg is.

Op nibud.nl is in tabellen te zien wat andere kinderen ongeveer krijgen.