3 september 2020

Unicef: veel kindersnacks in supermarkt zijn ongezond

Bron: Het Parool, 2 september 2020

Unicef heeft onderzoek gedaan naar de samenstelling van zo’n tweeduizend producten voor kinderen verkrijgbaar in verschillende supermarkten. Van bijvoorbeeld babypapjes, ontbijtgranen, tussendoortjes en kindertoetjes is nagegaan in hoeverre die producten passen binnen de richtlijnen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum, bekend als ‘de schijf van vijf’. Conclusie: Bijna driekwart van het eten en drinken voor kinderen in supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon. De meeste producten bevatten te veel suiker, verzadigd vet, calorieën of zout.

„Veel kinderen hebben geen gezond voedingspatroon. Ze eten te weinig wat goed voor ze is en te veel van wat ze niet nodig hebben. Dit maakt ze vatbaar voor bijvoorbeeld diabetes en overgewicht,” aldus Unicef-directeur Suzanne Laszlo.

Voor het onderzoek zijn verschillende groepen producten geanalyseerd. In sommige categorieën, zoals de ontbijtgranen, zijn de kinderproducten minder gezond dan de producten voor volwassenen. In de categorieën meeneemkoeken en kinderdranken, bevatten de meeste producten te veel suikers, energie, zout of te weinig vezels. Op de toetjesafdeling blijkt zelfs geen enkel kinderproduct binnen de schijf van vijf te vallen.

Ook het babyschap kwam slecht naar voren. Ruim twee derde van de producten die in dit schap ligt, sluit niet aan bij de richtlijnen voor een gezond voedingspatroon voor deze leeftijdscategorie.
Van de kinderdrankjes bijvoorbeeld zijn er maar elf van de 148 binnen de schijf van vijf.

„Dit wil niet zeggen dat het allemaal ongezond is, maar dat betekent wel dat er in die producten bijvoorbeeld te veel suiker, zout of verzadigde vetten zitten,” licht Laszlo toe. Het grootste risico van ongezonde voeding voor kinderen is volgens Unicef en experts van het Voedingscentrum overgewicht. Daardoor is de kans dat mensen chronische ziekten, zoals suikerziekte, ontwikkelen ook groter.

„Als de balans in de voeding een keertje afwijkt is dat natuurlijk niet zo erg,” verklaart de Unicef-directeur. „Maar het recht op gezonde voeding is een heel belangrijk kinderrecht. Vroeger richtten wij ons vooral op landen met lage inkomens, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het recht op gezonde voeding ook in Nederland beschikbaar moet zijn.”

Ouders die zich nu afvragen wat zij dan wél aan hun kinderen kunnen geven, hoeven zich volgens voedingsexpert Iris Groenenberg geen zorgen te maken. „Supermarkten proberen allerlei producten te slijten die speciaal voor kinderen zijn. Maar de geruststellende boodschap is: je hebt al die speciale kidsproducten helemaal niet nodig! Als een kind gezond en gevarieerd eet volgens de schijf van vijf krijgt het alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.”

De voedingsexpert adviseert kinderen rustig te laten wennen aan bepaalde smaken. „Als je kinderen gewoon water laat drinken, wordt dat normaal. En dan kun je daarna best een keer limonade geven. Maar als je al jong begint met te veel zoet en zout, dan ontwikkel je zoete en zoute smaakvoorkeuren. Begin bijvoorbeeld ook met de groenten zoals ze zijn, dan raken kinderen dat gewend. Sultana’s, liga’s, maar ook eierkoeken en ontbijtkoeken hebben een gezond imago, terwijl daar eigenlijk ook amper iets gezonds in zit. Geef liever een volkoren cracker.”