2 september 2020

Coronavirus

Bron: www.opvoeden.nl

Het coronavirus is elke dag in het nieuws en zal voorlopig ons leven en werken blijven beïnvloeden. Veel mensen praten erover en er gelden nog steeds belangrijke maatregelen om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen. Voor je kind kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies aan de hand is.

Het kan gebeuren dat je kind angstig wordt. Of misschien heeft je kind wel vragen over corona en wat het virus eigenlijk doet. Maar hoe praat je erover en hoe stel je je kind gerust?

Dit kun je doen:
– Blijf rustig en maak je kind niet onnodig bang. Stel je kind gerust.
– Beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk, zonder te veel details te geven.
– Leg uit waarom het belangrijk is om maatregelen te nemen om het virus te beperken.
– Leer je kind hygiëneregels.

Kinderen kopiëren gedrag van hun ouders. Daarom is het goed om zelf het goede voorbeeld te geven. Leg je kind bijvoorbeeld uit hoe je kunt proberen te voorkomen dat een virus kan verspreiden en laat ook zien hoe je kind dat zelf kan doen.
– Was je handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen de vingers. Bij kleine kinderen kun je samen de handen wassen en laten zien hoe je dit doet.
– Moet je niezen of hoesten? Gebruik dan papieren zakdoekjes of nies of hoest in je elleboog in plaats van in je hand.
– Schud geen handen en houd anderhalve meter afstand.

Door de maatregelen is de thuissituatie misschien wel veranderd. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten over de nieuwe situatie. Betrek je kinderen bij de plannen die je maakt. Meer tips over omgaan met de nieuwe thuissituatie lees je op Nji.nl.

Heb je twijfels over klachten? Dan kun je natuurlijk altijd de huisarts of GGD bellen.