8 januari 2020

Vertel ik mijn kind dat het slecht gaat met de aarde?

Bron: www.nrc.nl, 20 november 2019

Bosbranden, overstromingen, twijfels over het halen van de klimaatdoelstellingen. Moeten ouders hun kinderen betrekken bij de zorgen die er zijn rondom het milieu?

„Ook kinderen en jongeren zijn gevoelig voor de gedachte dat de wereld vergaat,” aldus Susan Bögels, hoogleraar family mental health aan de Universiteit van Amsterdam. „We moeten hierover met onze kinderen realistisch maar hoopvol communiceren; de strijd tegen de opwarming van de aarde kan namelijk ook betekenis en een gevoel van verbinding in hun leven opleveren, en dat zijn krachtige remedies tegen depressie.”

Het begint met benadrukken wat we als individu en als gezin kunnen doen, bijvoorbeeld minder kleding kopen, afval scheiden, vegetarisch eten, bij de leerkrachten aankloppen dat een schoolreisje ook met de trein kan, afzien van vliegvakanties, legt ze uit.

Arjen Wals, hoogleraar transformatief leren voor sociaal-ecologische duurzaamheid aan de Universiteit Wageningen: „Dat het slecht gaat met de aarde moeten we thuis vooral niet bagatelliseren. Kinderen zijn hier allang onbewust en bewust mee bezig. Het gaat dagelijks over stikstof, dierenwelzijn, klimaatverandering, overstromingen, langdurige droogte, enzovoorts. Ze zijn niet immuun voor die berichtgeving. Het is ontzettend belangrijk dat dit bewustzijn wordt gekoppeld aan een hoopvol handelingsperspectief. Kinderen moeten zich realiseren dat mensen, ook jonge mensen, tot veel in staat zijn. Zowel als individu als collectief. Veel jongeren proberen al uiting te geven aan hun zorgen en passen hun gedrag aan. Zo worden zorgen over dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaat, door velen vertaald naar een vegetarisch of veganistisch dieet. Daarmee geven ze ook een signaal aan hun ouders en leeftijdgenoten.
Omgekeerd zijn veel ouders of buren in de straat bezig met het isoleren van hun woning, het aanbrengen van zonnepanelen, het verwijderen van tegels uit de tuin – dat zien kinderen ook. De transitie naar een duurzamere wereld maakt steeds meer deel uit van het straatbeeld.

Blijf zoeken naar goede voorbeelden, laat je kinderen zien dat ze hier niet alleen in staan. Greta Thunberg is er bijna in haar eentje in geslaagd jongeren te mobiliseren en een wereldwijde verzetsbeweging te starten. De wolf is terug in Nederland, meer mensen hebben toegang tot onderwijs dan ooit, en er wordt tegenwoordig gezwommen in de Amstel. Dit alles inspireert, geeft moed en geeft hoop. Hoop doet leven, wanhoop niet.”