12 december 2019

Lekker op de fiets of beter in de auto?

Bron: www.nrc.nl, 5 december 2019

Is het verstandig kinderen in de vrieskou op de fiets mee te nemen of is het beter met ze in de auto te stappen?

Marga Akkerman, klinisch jeugd- en kinderpsycholoog: „Het is verstandig om onderscheid te maken tussen meningen en feiten. Vraagt u de dokter wat gezond is, dan zal het antwoord zijn: van kou word je niet ziek. Vroeger dacht men van wel, maar dat idee is op wetenschappelijke gronden losgelaten.”

Louis Bont, hoogleraar luchtweginfecties op de kinderleeftijd aan het UMC Utrecht: „Je kind zo zoveel mogelijk mee naar buiten nemen, dat is de boodschap voor deze tijd van het jaar. Dit geldt al vanaf de eerste levensweken. Het is een veelgehoord idee dat kinderen ‘door de kou gepakt worden’. Daar is niks van waar. Of het nu buiten tien graden is of min tien, virussen zweven niet buiten rond. Virussen verspreiden zich via hoest- of handcontact.
Mensen denken vaak dat kinderen door kou kwetsbaarder worden, dat hun afweer zwakker wordt omdat de kou hun bescherming zou afbreken. Ook dat is niet waar. Kou, zelfs extreme kou, versterkt de afweer mogelijk juist en leidt daardoor tot een daling van het risico op infectie. De verwarming binnen is schadelijker: die zorgt ervoor dat het normale mechanisme waarmee keel en neus bacteriën klaren gestoord wordt. Je kind mee naar buiten nemen is dus een goede manier om het gezond te houden.”