11 maart 2019

Verwend kind? Maak een afkickplan. Deel 3

Vervolg van deel 2 d.d. 4 maart 2019

Stap 6: Leer een kind zich te verheugen

Een groot deel van onze samenleving is ingericht op het direct bevredigen van behoeftes. En hoewel de mogelijkheden daartoe het leven een stuk eenvoudiger maakt, verdwijnt tegelijkertijd langzaam de spanning en het plezier van het wachten op speciale ervaringen. Zo ook bij kinderen. Dat is jammer. Want verheugen en wachten kan het plezier vergroten. Bovendien kan een kind dat geleerd heeft zich ergens op te verheugen, zich beter en langer focussen. Een belangrijke eigenschap op school. Als een kind gewend is altijd direct te krijgen wat hij wil dan zal niets hem meer opwinden of interesseren.

Een goede manier om een kind te leren afwachten, is zakgeld geven en hem te laten sparen voor iets. Of laat je kind voor Sinterklaas een lijstje maken waar vijf dingen op mogen staan. Zo leert je een kind te kiezen wat hij echt wil en zich erop te verheugen.

Stap 7: Leg de nadruk op immateriƫle zaken

Hopelijk gedraagt je kind zich inmiddels al een stuk beter. Het is zo verleidelijk om de kleine te belonen met snoepjes en speeltjes, maar dan doe je al je harde werk teniet. Gelukkig zijn er andere manieren om je kind te belonen. Op de bank een boek voorlezen, luisteren naar een uitgebreid verhaal zonder dat een mobiel tussenbeide komt, spelletjes verzinnen of een film kijken met een bakje chips. Als het erop aankomt willen de meeste kinderen liever tijd met hun ouders doorbrengen dan nog een nieuw videospelletje krijgen.