4 maart 2019

Verwend kind? Maak een afkickplan. Deel 2

Vervolg van deel 1, d.d. 20 februari 2019.

Stap 4: Verzet je tegen groepsdruk

Maar alle andere kinderen hebben er één! Een zin waar veel ouders gevoelig voor zijn. Helaas bestaat er geen argument waardoor kinderen deze zin niet meer zeggen. Er bestaan wel manieren om er niet gelijk aan toe te geven. Vraag eerst wat je kind graag wilt. Misschien is het wel een interessant boek dat al zijn klasgenoten lezen. Als het boek/spelletje/speelgoed je de moeite waard lijkt, bekijk dan op welke manier je kind het kan verdienen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat hij de helft spaart van zijn zakgeld en dat jij de andere helft bijlegt. Of zet het op zijn verjaardagsverlanglijst. Zo leert een kind zich te verheugen op iets moois.

Stap 5: Bereid jezelf voor op een terugslag

De eerste paar keren dat je nee zegt en de nieuwe regels in werking stelt, zal het pijnlijk worden. Voor je kind, voor jou en voor iedereen binnen gehoorafstand. Het is verleidelijk aan je kind toe te geven, want niemand wil zijn kind overstuur zien. Blijf toch elke dag volhouden en consequent dezelfde lijn trekken. Er komt een moment dat je kind leert dat hij gunsten op een andere manier moet verdienen. Experts vergelijken dit proces met de slaaptraining van een baby. Na nachten zonder slaap en veel gehuil, zal de baby op een nacht doorslapen. Net als dat een kind uiteindelijk het woord nee begrijpt.

Wordt vervolgd.