20 februari 2019

Verwend kind? Maak een afkickplan. Deel 1

Bron: www.dokterdokter.nl

Elke ouder geeft zijn kind wel eens een snoepje om rustig de supermarkt door te komen. Of laat de kleine te lang tv-kijken om zelf bij te komen van een gestreste dag. Zo nu en dan kan dat prima. Maar als je kind zelden nee hoort, mist hij de kans om emotionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn in het volwassen leven. Elk kind moet leren omgaan met kleine of grote teleurstellingen. Ontneem je een kind die mogelijkheid dan bestaat de kans dat een kind dat nu op tilt slaat omdat hij niet het nieuwste videospelletje krijgt, opgroeit als een volwassene die verontwaardigt is als hij op zijn eerste dag werk niet gelijk de beste kamer krijgt. Keer het verwenproces dus terug nu het nog kan. Dit afkickplan maakt korte metten met verwende trekjes:

Stap 1: Vind uit waarom je je kind verwent

Verwennen draait in veel gevallen meer om de ouders dan om het kind. Misschien had je vroeger niet de mogelijkheid om te studeren of kreeg je afgedankte kleren van je zussen of broers. Nu probeer je dit gemis te compenseren bij je kind. Sommige ouders geven hun kinderen het nieuwste van het nieuwste om aan hun omgeving te laten zien hoe welvarend ze zijn.

Nog een reden om kinderen te verwennen is schuldgevoel. Ouders die weinig tijd met hun kinderen doorbrengen, proberen dit te compenseren op andere vlakken. Ben je moe en gestrest en probeer je met verwennerij een (korte termijn) oplossing te vinden? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen, voordat je het verwende gedrag van je kind aan gaat pakken. Je moet immers eerst weten waar de neiging tot verwennerij vandaan komt.

Stap 2: Stel regels met consequenties op

Observeer je kind een paar dagen en probeer een patroon te ontdekken in de momenten waarop het gaat zeuren en het woord ‘nee’ geen effect heeft. Je zoontje weigert bijvoorbeeld stil te zitten tijdens het eten, totdat je ijs of vla na het eten belooft. Overleg met je partner welke regel je hiervoor gaat stellen. En wat de consequentie is als hij zich niet aan de regel houdt. Het is belangrijk dat beide ouders van de regel weten en er consequent in zijn. Een kind voelt feilloos de mogelijkheid aan om ouders tegen elkaar uit te spelen.

Een regel kan zijn: vrijdag is het ijsavond, de rest van de week niet. Als je niet stil zit tijdens het eten, krijg je op vrijdagavond geen ijs. Om er een positieve draai aan te geven, kun je een schrift bijhouden waarin hij iedere keer wanneer hij zich goed gedraagt een sticker mag plakken.

Stap 3: Rechtvaardig je beslissingen niet

Onderzoek heeft aangetoond dat een kind gemiddeld negen keer om iets vraagt voordat ouders toegeven. Houd dat in je achterhoofd als je voor de achtste keer nee zegt. Veel ouders hebben de illusie dat kinderen niet meer om iets vragen als ze uitleg geven waarom ze iets niet willen. Helaas, een kind zal ondanks alle gegeven redenen iets blijven willen. Eindeloze discussies hebben daarom geen enkele zin. Nee is nee. Houd net zo lang vol tot je kind door heeft dat zijn pogingen nutteloos zijn.

Wordt vervolgd.