27 september 2018

Prakken of niet?

Bron: www.scientias.nl, 4 september 2018

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hoe kinderen naar voedsel kijken en met voedsel omgaan. Onderzoekers hopen zo manieren te vinden om kinderen gezonder te laten eten. Zo hebben eerdere experimenten bijvoorbeeld al aangetoond dat kinderen meer fruit en groente eten als je het in kleine stukjes snijdt die ze gemakkelijker kunnen opeten.

Onderzoeker Annemarie Olsen was benieuwd naar hoe kinderen hun eten het liefst op hun bord willen hebben.

Uit haar onderzoek bleek dat de jongere meisjes (van 7 en 8 jaar oud) een sterke voorkeur hadden voor een bord waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden waren. De jongens van dezelfde leeftijd hadden geen voorkeur voor een specifieke serveer-stijl. Daarnaast bleken de kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is onduidelijk.
Afgaand op het – kleinschalige – onderzoek (100 kinderen) adviseert Olsen ouders en verzorgers van jongere kinderen in ieder geval om de verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. Het kind kan dan de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen.