27 september 2018

Onderzoek naar gevolgen ‘room-sharing’

Bron: www.ru.nl, 24 september 2018

Als een baby op de slaapkamer bij de ouders slaapt, is dat niet gerelateerd aan slaap- of gedragsproblemen op latere leeftijd. Sterker nog: het zou zelfs positieve effecten kunnen hebben, zoals een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Dat blijkt uit een grote en langdurige studie naar de slaapplaats van een baby in het eerste half jaar. De publicatie van ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers van de Radboud Universiteit, in samenwerking met de University of Maryland, verscheen op 20 september in ‘Child Development’.

In Nederland wordt het aangeraden om de baby in de eerste zes maanden van het leven in de kamer van de ouders te laten slapen (ook wel room-sharing genoemd), omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert.
Toch kiezen veel ouders er voor om de baby te laten slapen op een eigen kamer. Redenen daarvoor zijn divers. Sommige ouders kiezen voor een eigen kamer, omdat ze denken dat room-sharing ervoor zorgt dat de baby meer afhankelijk wordt van de ouders. De baby zou bijvoorbeeld de ouders nodig hebben om in slaap te vallen of door te slapen tijdens de nacht. Dit zou vervolgens voor allerlei ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd zorgen, zoals meer slaap- en gedragsproblemen.

„Er wordt veel gespeculeerd over de langetermijngevolgen van room-sharing. Er was echter nog geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat kinderen langdurig heeft gevolgd, en de slaapplaats vroeg in het leven aan gedrag van het kind later heeft gekoppeld,” aldus Beijers.

Om meer inzicht te krijgen deden Beijers en haar collega’s de eerste grote studie naar dit fenomeen, met bijna tweehonderd baby’s en hun ouders.

De resultaten laten zien dat room-sharing niet is gerelateerd aan slaap- of gedragsproblemen als de kinderen 6 tot 8 jaar zijn. Beijers: „Hoewel speculaties bestaan dat room-sharing vroeg in het leven allerlei slaap- en gedragsproblemen in de hand werkt, komen er geen aanwijzingen naar voren uit dit onderzoek dat room-sharing in de eerste zes maanden negatieve effecten heeft op het kind.”

Daarnaast lijken er aanwijzingen te zijn dat room-sharing vroeg in het leven is gerelateerd aan positieve uitkomsten bij het kind, waaronder een verbeterde slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag. Beijers: „Maar voordat we nog stevigere uitspraken kunnen doen over de positieve en negatieve effecten van room-sharing op de ontwikkeling van het kind, moet er eerst meer onderzoek naar dit onderwerp worden gedaan.”