10 september 2018

Geen mobieltjes meer in Franse scholen

Bron: AD.nl, 3 september 2018

Ruim twaalf miljoen leerlingen in Frankrijk moeten op school hun mobieltjes voortaan uitzetten of in kluisjes leggen. Doen zij dat niet, dan hebben docenten nu de bevoegdheid de telefoons in beslag te nemen. In noodgevallen mag overigens wel gebeld worden.

De Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer zegt dat leerlingen zich zo beter kunnen concentreren op de lessen en op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Het verbod is ook bedoeld om pesten via internet terug te dringen en diefstal en geweld in scholen te voorkomen.

Het verbod op mobiele telefoons en op andere elektronica als tablets, laptops en smartwatches op basis- en middelbare scholen is een verkiezingsbelofte van president Emmanuel Macron. De scholen hadden al de mogelijkheid, maar niet de plicht, om elektronische apparaten uit de klas te weren. In de praktijk zou het lastig zijn om het verbod te handhaven. Het ontbreekt scholen veelal aan personeel en middelen. Zo missen ze soms de kluisjes om de apparatuur in op te bergen.