5 juni 2018

Verband tussen tablets of smartphones en bijziendheid

Bron: nu.nl, 5 juni 2018

Het Erasmus MC in Rotterdam stelt dat het gebruik van tablets of smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de dertienjarigen is bijziend. Dit aandeel was voorheen kleiner, constateren onderzoekers. Oogdeskundigen van het Erasmus MC doen hiernaar onderzoek onder duizenden kinderen in Rotterdam.

Veel kinderen besteden binnenshuis veel tijd achter hun smartphone en tablet. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte kijken. De ogen van kinderen kregen vroeger meer licht, doordat ze meer buiten speelden, aldus de onderzoekers.
Onder volwassenen heeft ongeveer een kwart van de bevolking last van bijziendheid. Maar de aandoening manifesteerde zich in het verleden nog niet in deze mate bij zulke jonge kinderen, stelt onderzoek Jan Roelof Polling.

“Bijziendheid wordt onder meer veroorzaakt doordat het oog te weinig licht krijgt”, legt hij uit. “Oftewel: als kinderen te veel binnen zitten. Dat is een situatie waar kinderen vroeger veel minder aan werden blootgesteld.”
Om problemen te voorkomen, zouden kinderen minder lang achter schermen moeten zitten, adviseert het Erasmus MC.

Bijziendheid is een probleem dat door het dragen van een bril of lenzen kan worden verholpen. “Maar bijziend worden op te jonge leeftijd kan op hogere leeftijd wel veel vervelende complicaties met zich meebrengen. Dan moet je denken aan maculadegeneratie, gecompliceerde staar of een te hoge oogboldruk.”

De onderzoekers veronderstellen dat de gegevens van de Rotterdamse kinderen representatief zijn voor de rest van Nederland. Ook onderzoeken in bijvoorbeeld Aziƫ hebben soortgelijke resultaten opgeleverd.