25 september 2017

Doorzettingsvermogen krijgen door ouders te zien zwoegen

Bron: www.volkskrant.nl, 21 september 2017.

Doorzettingsvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen voor succes in het leven. Uit een experiment van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, blijkt dat het ook aan te leren is aan jonge kinderen.

De onderzoekers stellen dat kinderen in de moderne maatschappij vooral instructies krijgen van volwassenen die een taak al beheersen. „Daardoor kunnen kinderen gaan denken dat voor volwassenen alles makkelijk gaat”, schrijven ze in Science. „Deze studie suggereert dat het goed is voor kinderen om volwassenen vaker te zien zwoegen.

In het experiment zagen kinderen van 15 maanden oud een volwassene worstelen met het openen van een kubus om er een speelgoedje uit te halen. Pas na een halve minuut loste de volwassene de puzzel op door een klepje te openen. Vervolgens kregen de proefpersoontjes een heel ander type speelgoed: een doosje dat muziek maakt als je op een knop drukt. Gemeen voor de dreumes, maar noodzakelijk voor het experiment: op de knop van het doosje drukken, leidde nu nergens toe. Het enige doel van de onderzoekers was te achterhalen hoe vaak het kind op de knop zou drukken – een maat voor doorzettingsvermogen.

De conclusie was dat kinderen die volwassenen eerder hard hadden zien werken om een probleem op te lossen, drukten beduidend vaker op de knop dan kinderen die volwassenen eerder met groot gemak een puzzel zagen oplossen. Dit is volgens de onderzoekers een sterke aanwijzing dat doorzettingsvermogen niet alleen aangeboren is, maar ook aan valt te leren – en dat al op zeer jonge leeftijd.