9 juni 2017

Genoeg slaap door strikte bedtijden

Bron: nu.nl, 2 juni 2017

Kinderen van ouders die strikte bedtijden en regels in de avondroutine aanhouden, zouden volgens onderzoek meer kans hebben om genoeg slaap in een week te krijgen. Dit in tegenstelling tot kinderen van ouders die er lossere regels op nahouden.
Dat blijkt uit onderzoek van BMC Public Health. Voor het onderzoek zijn 1.622 Canadese ouders ondervraagd, die ten minste één kind tussen de vijf en zeventien jaar oud hebben.

De onderzoekers ontdekten verder dat ouders minder succes hebben als ze hun kinderen alleen herinneren aan het feit dat er bedtijden zijn. Kinderen van ouders die enkel vertrouwen op het wijzen op de tijd, maar verder geen druk uitoefenen, hadden 71 procent minder kans om de minimale aanbevolen hoeveelheid slaap te krijgen gedurende de week.

Doordeweeks helpt handhaving van de bedtijden beter om kinderen genoeg slaap te laten krijgen dan aanmoediging, laat hoofdonderzoeker dr. Heather Manson weten aan Reuters.

Het onderzoek rust volledig op de bevindingen van ouders en moet dus nog worden aangevuld met objectieve metingen, waarin de kwaliteit en duur van de slaap wordt meegenomen.