24 mei 2017

Met een beetje risico komen ze er wel

Bron: nu.nl

Kinderen moeten minder beschermd worden opgevoed. Risicovol spelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risico’s inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op. Dat stelt VeiligheidNL, het expertisecentrum voor veilig opgroeien.

Kinderen zouden bijvoorbeeld meer kunnen klimmen in bomen, op hekken en dakjes of op zelfgebouwde hutten. Ook het eventueel onder begeleiding slijpen van takken met een zakmes en een hut bouwen met hamers en spijkers hebben volgens het centrum een goede invloed op de ontwikkeling van kinderen.

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO zien veel ouders wel in dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind. Maar in de praktijk zien ouders vooral belemmeringen zoals angst dat hun kind zich verwondt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren. De onlangs gestartte campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ moet ouders helpen en geeft adviezen hoe ze risicovol spelen vaker in de praktijk kunnen brengen.