7 juli 2016

Hou de zomer leesdip buiten de deur

Hoewel kinderen op school leren lezen is het ook belangrijk om thuis veel te oefenen. In de schoolvakanties is dat vaak wat lastig; veel ouders staan er niet bij stil dat vooral in de zomervakantie het leesniveau van kinderen die niet lezen stil staat of zelfs terugzakt: de zogenaamde leesdip.
Kinderen die wel veel in de vakantie blijven lezen kunnen juist een hoger leesniveau hebben als het nieuwe schooljaar start.

Hoe voorkom je de zomer leesdip?lezende kinderen

Het is belangrijk dat kinderen ook in de vakantie veel blijven lezen. Dit kun je op allerlei mogelijke manieren doen:

Informatie opzoeken
Zoek samen informatie op over het vakantieland. Ga samen naar het reisbureau of vraag via internet reisgidsen aan over de camping of het vakantieland. Bij de bibliotheek zijn vaak informatieboeken te vinden en natuurlijk kan internet een mooie aanvulling zijn. Kinderen kunnen zo zelf ontdekken waar ze naar toe gaan. Laat ze bijvoorbeeld ook een lijstje maken van mogelijke activiteiten.

Zorg voor materiaal
Laat het kind een kinderboek naar uitkiezen in een boekenwinkel of in de bibliotheek. Het is extra leuk om van te voren op bijvoorbeeld internet te kijken en eventueel een boeken top 3 te maken.

Kook een recept
Een goede manier om het begrijpend lezen te oefenen is het volgen van een recept. Kies een zomerrecept uit (ijsjes, smoothies, salades) en lees dit samen met het kind. Bedenk eerst welke boodschappen nodig zijn en schrijf samen een boodschappenbriefje. Doe de boodschappen op de markt of in de supermarkt en kook ten slotte samen het recept. De meeste kinderen vinden dit ontzettend leuk en het is een functionele manier van lezen. Tip: kook een gerecht uit het vakantieland.

Dagje weg
Ga je een dagje weg? Ook dit biedt genoeg mogelijkheden tot lezen. Laat het kind opzoeken hoe laat het museum open is of hoeveel de toegangskaartjes kosten. Geef het kind de plattegrond van het pretpark, dierentuin of kasteel en laat hem de weg leiden. Ook speurtochten in een museum kan het kind zelf lezen en maken.

Vakantiedagboek

Laat het kind een dagboek van de vakantie maken. Geef het stiften, stickers en een schrift en daag het kind uit om er elke dag iets in te schrijven en tekenen. Hierin kunnen ook toegangskaartjes, foto’s en ander materiaal ingestopt worden.

Geef het goede voorbeeld
Goed voorbeeld doet goed volgen en werkt beter dan het kind te dwingen om te lezen. Zet bijvoorbeeld wat lekkere dingen op tafel en kruip samen (op een regenachtige dag) op de bank om een paar hoofdstukken te lezen. Op een mooie zomerdag kun je eerst samen een picknick houden en dan wat gaan lezen.
Ook voorlezen blijft ontzettend belangrijk. Dit hoeft niet alleen maar voor het slapengaan, maar kan ook tijdens het eten van een tussendoortje, na het zwemmen of op het strand.

Vakantiebieb app
Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app vind je een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin. De app bevat onder andere een leuke selectie leesboeken en is te downloaden op tablet of mobiel.