26 juni 2015

Plan: Leerlingen beoordelen docenten

Bron: NOS, 25 juni 2015

De mening van scholieren over hun leraren moet een belangrijkere rol gaan spelen in het onderwijs. Door scholieren meer te betrekken bij de manier waarop docenten les geven kan het onderwijs verbeteren. Dat plan van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wordt positief ontvangen door VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

Vandaag debatteert de Kamer over voorstellen om de inspectie op scholen te verbeteren. Tweede Kamerlid Straus (VVD) zou het een goed idee vinden als de zogeheten LED methode -‘Leerlingen Evalueren Docenten’- een vaste plek krijgt in het personeelsbeleid van scholen. “Leerlingen ervaren immers dagelijks hoe er les gegeven wordt”, aldus Straus.

Tanja Jadnanansing (PvdA): “Het is belangrijk dat jongeren kunnen meepraten over de kwaliteit van hun onderwijs. Via positieve feedback kunnen leerlingen docenten helpen nog beter les te geven”.

Volgens het LAKS doen steeds meer scholen al aan een vorm van evalueren door leerlingen. Op het Groningse Maartenscollege zouden volgens het LAKS zelfs al sollicitatiegesprekken mede gevoerd worden door de scholieren.

Maar hoe het precies uitgewerkt zou moeten is volgens de coalitiepartijen aan de scholen zelf. “Dat kan door leerlingen te laten meebeslissen bij het opstellen van profielen voor nieuwe docenten, enquêtes uit te schrijven om docenten te beoordelen, of leerlingen betrekken bij beslissingen over vacatures”, aldus Straus.